“Tak Nak Kembali Bercinta Ke?”Neelofa Temani Hans Isaac Di Genting Highland

Pelakon dan pengarah popular Datuk Hans Isaac terlihat makan malam bersama dengan Neelofa di sebuah Restoran terkemuka di Genting Highland.

Difahamkan pasangan ini baru sahaja selesai menonton konsert bintang sensasi R&B, John Legend. Konsert yang dikenali sebagai ‘Jelajah Darkness and Light World’ itu diadakan di Arena of Stars di Resort World Genting, Genting Highlands, Pahang.

Perkara ini telah disedari peminat selepas sebuah video yang dimuatnaik oleh teman rapat Hans Isaac, Elaine Daly di Instagram Stories. Video singkat itu menunjukkan Hans Isaac ada bersama di Restoran itu menikmati hidangan Burger Lobster di Sky Avenue, Resort World Genting.

Hangat.com difahamkan, secara kebetulan Neelofa juga turut memuatnaik video dia menikmati hidangan yang sama di Restoran terkemuka itu. Kedua-dua video secara tak langsung telah mengesahkan bahawa pasangan ini menonton bersama-sama konsert John Legend.
Walaupun pasangan ini telah membawa haluan sendiri semenjak berpisah pada tahun 2014 yang lalu, ada desas-desus mengatakan mereka telah kembali menjalinkan hubungan cinta. Betul ke dakwaan ini?

”Saya Kumur Benda Nie Je, Sakit Gigi Terus Hilang Sampai Sekarang”

Sakit gigi berlaku pada semua peringkat umur. Tidak kira kanak-kanak mahupun orang dewasa kerap mengalami sakit gigi. Kesakitan yang teruk boleh menyebabkan seseorang hilang fokus untuk melakukan tugas seharian.

Perkongsian oleh  Yanti Adneen melalui laman facebook boleh dijadikan panduan untuk anda. Gadis ini mengalami sakit gigi yang teruk, setelah berkumur menggunakan mouthwash ini, sakit giginya yang sekian lama telah hilang hingga sekarang. Paling penting harganya murah dan mudah untuk didapati di farmasi.

Jom kita ikuti perkongsian beliau seperti di bawah ini. Semoga bermanfaat untuk semua.

KORANG SAKIT GIGI? CEPAT CARI BENDA NI! 

Ingat lagi tak episod yan sakit gigi bulan Januari yang lepas? Hampir 2 minggu sakit gigi. Bukan sakit biasa-biasa. Sakit ya amatttt! Sampai menitis tup tap tup tap air mata. Sadis gila. Sakit oiii! Gigi bongsu la katakan.

Jumpa doktor dapat la ubat tahan sakit & antibiotik. Yan rasa ubat tahan sakit tu kuat gila sebab kalau telan, sejam dua lepas tu hilang terus sakit. Eh eh sihat walafiat pulakss! Tapiiiiiii esok dan esok dan esok datang balik sakit tuuu.

Sempat telan 2 biji jer ubat tahan sakit. Sebab rasa kuat sgt ubat tu, tak berani laa nak amal walaupon doc cakap selamat jer. Hari2 seterusnya tahan sendiri laaa sakit tu.

Antibiotik mmg yan habiskan. Tapi still sakit tu berterusan. Siang sakit, malam hilang. Esok ulang sakit balik sampai hampir 2 minggu tak hilang lagi.

Yang pernah sakit gigi bongsu paham la kot sakit tu camna. Sampai ke otak dia pergi. Jemmm! Memang melepekkk kat rumah ajer la jawabnya. Tak de mood nak keluar.

Sembang dengan adik laki, adik pon tanya;

“Laaa, tak hilang lagi ka sakit gigi hang kak?”
“Belum. Sampai sekarang sakit. Bila laaa nak hilang pon x tau. Huhuhu…” yan mengadu.

“Man dulu pon sakit macam hg gak. Pi check, doktor cakap gigi bongsu berlubang. Kena cabut. Pastu aku pon cabut lariiii! Hahaha…” adik bercerita.

“Laaa… Hg lariiii???” yan terkejut sambil gelak.

“Haaa laaa. Pastu sakit x tahan, aku pi klinik lain pulak. Tapi aku cerita sesiap la kat doktor tu yg aku dah pi check gigi, doc sana cakap kena cabut terus aku angkat kaki. So, doc tu tau aku penakut. Dia pon suruh aku pi cari satu mouth wash ni kat farmasi. Aku beli & guna 2-3 hari jer, terus hilang sakit gigi tu sampai sekarang. Alhamdulillah…” adik story panjang lebar.

Yan yg tengah sakit gigi ni pon apa lagi, terus eksited tanya.

“Weh… Nama apa ubat tu? Beli kat mana?”

“Oradex. Botoi kecik ja warna biru. Aku beli kat farmasi kupang. Hang try pi tengok. Kot ada lagi…” adik balas.

Keesokannya, yan pon pi la cari ubat tu kat farmasi. Yessss! Ada! RM 7 lebih sebotoi kecik tu. Beli terusss. Ikhtiar kot2 menjadi.

Nak tau tak apa jadi lepas yan kumur guna mouthwash tu?? 

2-3 hari kemudian… Jeng jeng jeng!!!! Sakit gigi yan dah hilang!!! Hilang??? Yes, hilang sampai sekarang!!! Alhamdulillah, syukurrrr. Semuanya dengan izin Allah.

So, kalau korang sakit gigi, cuba la cari mouthwash ni. Kita usaha ja. Kalau serasi dan Allah izin, in shaa Allah menjadi. Siap ada logo halal lagi. Dapat laaa guna tanpa was-was. Silakan share. Semoga bermanfaat.

Siakapkeli.my

(Video) “Tak Perlu Nak Jerit-Jerit Ajar Anak Membaca,”

Bukan semua anak-anak yang dilahirkan di atas muka bumi ini dikurniakan untuk pandai membaca. Pasti ada hikmahnya mengapa sesetengah kanak-kanak lambat untuk membaca.

Sebagai ibu bapa atau guru, sudah menjadi tanggungjawab untuk mendidik anak-anak untuk mahir dalam bacaan kerana membaca dan mengira adalah asas dalam menjalani rutin kehidupan seharian.

Seorang guru kelas pemulihan telah mengilhamkan satu teknik bagaimana untuk mengajar anak-anak untuk pandai membaca.

Guru yang bernama Norishah Jaafar ini telah mencipta satu rekaan seakan telefon yang diperbuat daripada paip pvc.

Menurut Norishah, kanak-kanak akan lebih cepat untuk mahir membaca sekiranya mereka dapat membaca dan mendengar dengan jelas.

Jom ikuti perkongsian guru kelas pemulihan ini. Semoga bermanfaat.

Assalamualaikum..

Sedikit perkongsian utk ibu bapa yg nk melatih anak2 mengeja, membatang perkataan dan membaca seawal usia 5-6thn. Boleh pakai pvc pipe ni yg kami guru pemulihan panggil telefon bacaan. Modal murah jer. 

 
G kedai hardware mtk dia potong ikut size anak dan beli pvc elbow tu 2pcs. Bila ia diletakkan di telinga, anak membaca ia akn pantulkan bunyi ke telinga seperti telefon. Jadi apa yang dibaca oleh anak2 akan lebih jelas didengar. 
 
X perlu lg nk menjerit pd mereka. Cukup sekadar kita bimbing mereka eja dan baca, mereka ulang guna telefon ni.Apabila mereka dgr dgn jelas suara mereka sendiri di telinga maka konsep bacaan bacaan akn jd lebih mudah.

Kaedah ni sangat bagus utk anak yg sukar mengeja dan membatang perkataan serta membaca. X percaya???. Cubalah dulu. Anak2 mmg akn suka main dgn “telefon” ni. Kami guru pemulihan ramai yg guna ni sebagai alat bantu mengajar di dalam kelas. Pic ni sy ambil dgn slh seorg murid sk felda lurah bilut di program khidmat bantu guru pemulihan linus nkra .


Boleh guna kreativiti masing2 utk cat/hias bagi cantik. Kami ni x sempat lg nk menghias sbb murid ramai. Hehehe.

Boleh gunakan pvc pipe+ elbow size 20mm. Lebih besar sikit. Panjangnya mesti ikut saiz anak dan mesti dekat dgn mulut mcm gagang telefon tu. Sy biasa buat pjg 10cm-12cm.

Kalau rs susah nk g beli meh pm sy.. Sy tlg belikan di kedai hardware tepi rumah sy jer. Tahan lama. Berbaloi-baloi.kos satu ni rm4 shj.

*sekiranya gusar / risau dgn risiko pvc kpd anak2 tuan/puan boleh cuba menggunakan material lain yg lebih selamat. Untuk info ia hanya digunakan pd masa yg perlu shj bukan spjg masa dan setiap hari bg anak mengeja dan membaca guna telefon ni. Anak hanya bercakap dan mendengar blk menggunakannya pd masa yg singkat pd satu2 waktu. Bila ank dh mahir x perlu dh pakai ni





Siakapkeli.my

Akibat Terlalu ‘Asyik’ Menghadap Telefon Bimbit Selama Lebih 20 Jam Sehari

Seorang wanita di China terpaksa dikejarkan ke bilik kecemasan selepas diserang strok akibat menggunakan telefon bimbitnya selama 20 jam tanpa henti.

Wanita berusia 47 tahun itu dibawa ke Hospital Universiti Jinan selepas tidak berhenti menggunakan telefon bimbitnya ketika berada dalam sebuah kereta api menuju ke Guangzhou pada 13 mac lalu.

Menurut doktor, wanita ini mengalami pendarahan di bahagian otak hampir dua sentimeter dan punca insiden itu berlaku dipercayai berlaku kerana peakit berada dalam keadaan statik yang lama dan hanya bermain dengan telefon bimbitnya.

Pihak doktor mengeluarkan darah dua kali ganda berbanding pesakit biasa yang mengalami strok otak.

Dalam pada itu, selepas pembedahan wanita itu memberitahu dia tidak pernah mengalami sebarang masalah kesihatan.

Bagaimana pun doktor mendedahkan semakin ramai jumlah pesakit yang mengalami situasi yang sama hari ini.

Sumber- The Straits Times